Soul Food
In de zuidelijke staten van de VS is ‘soul food’ een traditie. In soul food vinden we een reeks gerechten en ingrediënten die afkomstig zijn uit de Afro-Amerikaanse keuken, die zijn wortels heeft in de tijd van de slavernij. Soul food is vullend, goedkoop om te maken en bevat veel lokale ingrediënten. Leer hier een paar inspirerende soul food gerechten kennen.
Koolhydraatrijke gerechten
Maisbrood en grits
Maisbrood wordt gemaakt van maismeel en is afkomstig uit de tradities van de oorspronkelijke Amerikanen. Grits (grutten) zijn een bewerking van grof maismeel dat met loog behandeld is en met melk of water wordt gekookt.
Hushpuppies
Balletjes van gefrituurd maismeel die worden gekruid met zout, uitjes, knoflook en/of hete pepers.
Zoete aardappelen
Deze knol van een tropische klimplant kan op bijna alle manieren worden bereid waarop wij aardappels klaarmaken. Vaak worden zoete aardappelen in de soul food traditie opgediend met boter, suiker en kaneel.
Johnnycake
Een ander recept dat gebruik maakt van maismeel, dat in een dunne laag wordt gefrituurd in een steelpan.
Vleesgerechten
Wild
Soul food gerechten bevatten vaak dieren die in het wild geschoten zijn. Veel verschillende soorten vogels, reptielen, vissen en zoogdieren komen als goedkope eiwitbron op het soul food menu voor. Voorbeelden zijn eekhoorns, opossum, konijnen, alligator, meerval (catfish) en alligatorsnoek.
Gefrituurde kip
Dit gerecht is later gepopulariseerd door ketens als KFC. Kip is een goedkope bron van dierlijk eiwit, veelzijdig en smakelijk. In de soul food traditie worden poten, vleugels en andere delen van de kip in beslag, kruiden en broodkruimels gewenteld en gefrituurd of gebakken in een pan. Dezelfde bereidingsmethode wordt ook gebruikt voor wild, vis, varkensvlees en steaks.
Orgaanvlees van het varken
Deze bereidingen met namen als ‘chitterlings’, ‘hog jowl’ en ‘hog maw’ gebruiken maag, darmen en kopvlees van het varken.
Varkenspootjes
Deze goedkope, maar smakelijke delen van het varken worden langzaam gebraden of ingelegd in zuur.
Groentegerechten
Hoppin’ Johns
Een gerecht gemaakt van rijst en bonen. Vaak worden de minder populaire peulvruchten zoals black-eyed beans en velderwten gebruikt. Hoppin’ Johns wordt met zout en spek op smaak gebracht en biedt koolhydraten, eiwitten en vetten.
Lokale groenten
Snijbiet (collard greens), wilde mosterd, porselein, boerenkool, knolraapstelen en okrapeulen zijn eetbare planten die in het zuiden van de VS in het wild groeien of gecultiveerd worden. Ze worden gekookt of gestoofd opgediend en bevatten waardevolle mineralen en vitaminen.