Amerikaanse broodjes

Last modified date

Sandwiches, hotdogs en hamburgers zijn iconische onderdelen van de Amerikaanse eetcultuur. Ze symboliseren de dynamiek van het land en de American Dream – snel iets eten en dan door richting de top. In delicatessenwinkels en fastfoodrestaurants van de VS zijn er in de loop van de jaren veel bijzondere broodjes ontstaan waar je je vingers bij opeet. Hier een korte bloemlezing.

Po’ boy

Deze ‘armeluissandwich’ komt uit Louisiana en bestaat uit een soort baguette met vlees, vis, schelp of schaaldieren. Soms, maar lang niet altijd, zitten er ook groenten op de Po’boy. Het broodje wordt op smaak gebracht met mayonaise, mosterd en/of jus.

Reuben sandwich

Een sandwich van dikke sneeën Amerikaans roggebrood met daarin pastrami, een soort gezouten rundvlees, afgewerkt met zuurkool, kaas en dressing. Hoewel de Reuben sandwich uitgevonden schijnt te zijn door een Joodse kruidenier is deze sandwich niet koosjer.

Sloppy Joe

Een gemakkelijke lunch die wel met een hamburger wordt verward. Een Sloppy Joe is een hamburgerbroodje met daarin een sappige saus vol gehakt die op smaak is gebracht met ketchup en ui.

Philly Cheese Steak

Eén van de bekendste Amerikaanse broodjes. Het is een specialiteit van de stad Philadelphia, en bestaat uit een soort pistolet met dun gesneden biefstuk en gesmolten kaas.

Donut sandwich

Elk broodje dat gemaakt wordt met een geglazuurde donut in plaats van brood. Zowel hartige (ei, spek, worst) als zoete (pindakaas, jam, roomijs) ingrediënten kunnen tussen de donut worden gedaan.

Fool’s Gold Loaf

Als de Donut sandwich hierboven niet ongezond genoeg klinkt voor je, dan is er altijd nog de Fool’s Gold Loaf. Die was een favoriet van Elvis Presley en bestaat uit een uitgehold brood gevuld met één pot pindakaas, één pot druivenjam en een pond uitgebakken spek. Deze subtiele versnapering levert zo’n 8000 kilocalorieën, ongeveer drie keer zo veel als een mens dagelijks nodig heeft.

luuk