Thanksgiving Dinner
Het is een unieke Amerikaanse traditie, en wij als Europeanen kennen het vooral uit de films: Thanksgiving. De eerste Thanksgiving werd door de ‘Pilgrims‘ van de Plymouth-nederzetting gevierd in 1621, om God te bedanken voor een succesvol oogstseizoen. Sinds die tijd is het feest uitgegroeid tot een nationale feestdag die op de vierde donderdag van November gevierd wordt.
En bij een feestdag hoort eten – in dit geval erg veel eten, met een flinke lijst traditionele gerechten. Als je als Nederlander nooit rond Thanksgiving in de VS geweest bent, vind je hier wat inspiratie om je eigen Thanksgiving Dinner te bereiden!
Welke soort gerechten worden bij Thanksgiving gegeten?
Het voedsel van een echt Thanksgiving Dinner is (zelfs voor Amerikaanse begrippen!) vol met calorieën. Het bestaat uit veel herfstproducten die vaak rijk en vullend zijn, zoals vlees, deegwaren en zoet fruit. Het diner wordt als niet geslaagd beschouwd, als er na afloop niet voldoende kliekjes overblijven om nog een week lang van te eten!
Kalkoen
Ook als je verder niks over Thanksgiving weet, dan weet je toch dat een kalkoen niet op tafel mag ontbreken. Deze forse vogel die van nature voorkomt in Noord-Amerika wordt in zijn geheel geroosterd in een oven. Eerst wordt hij gevuld met broodkruimels en kruiden. Ook kastanjes, spek, groenten en fruit kunnen in de kalkoen worden gestopt.
De bizarre variant ‘Turducken’ bestaat uit een kalkoen gevuld met een eend en een kip. Ook kiezen steeds meer mensen elk jaar voor een vegetarische variant, zoals de van tofu gemaakte ‘Tofurky’.
Cranberry sauce
Deze zoetzure saus wordt gemaakt van inheemse veenbessen en smaakt uitstekend bij de geroosterde kalkoen. Het kan vers gemaakt worden, maar is ook in blik beschikbaar.
Mashed potatoes
Aardappelpuree met jus hoort ook absoluut bij een Thanksgiving Dinner. Hoewel de aardappel een Amerikaans ingrediënt is werd hij pas vanaf de 19e eeuw min of meer populair als basisvoedsel en een onderdeel van het feestmaal.
Pumpkin Pie
Een taart gemaakt van deegwaar gevuld met blokjes pompoen (een herfstgroente) die met ‘pumpkin spice’ gekruid is. Deze taart is eerder zoet dan hartig.
Pecan Pie
De pecannoot is een echte Amerikaanse noot die al door de Indianen verbouwd werd. In een Pecan Pie worden de noten gebakken in deegwaar met toevoegen van suiker, stroop of ‘maple syrup’ en geserveerd met room.
Honey-glazed ham
Een populair alternatief voor mensen die niet dol zijn op kalkoen. Gebraden ham, bestreken met honing en in dunne plakken gesneden vormt een verrukkelijke toevoeging aan het diner.
Oesters
De oorsprong van Thanksgiving ligt aan de oostkust van de VS, waar oesters een traditioneel en goedkoop ingrediënt waren. Rauwe oesters, gestoofde oesters en oestersoep zijn een ouderwets voorafje voor het diner.
Groenten en fruit
Geroosterde, gekookte of gebakken groenten zal je (zeker als Nederlander) niet willen missen als je dit diner maakt! Herfstgroenten zoals wortels, bietjes, pastinaken, knolrapen en spruitjes zijn populaire keuzes. Ook herfstfruit (appels, peren, kersen) is, al dan niet in taartvorm, een prima bijgerecht.