De fusion-keuken in het zuiden van de Verenigde Staten

Als er ergens culturen en tradities samensmelten dan is het wel in de Verenigde Staten. In dit land van immigranten komt letterlijk de hele wereld samen. Ook in de keuken zijn invloeden vanuit alle delen van de wereld merkbaar. Je kunt er genieten van ‘fusiongerechten’ waarin door de jaren heen verschillende smaken en tradities uit allerlei landen of gebieden zijn gecombineerd.

De fusion-keuken bij uitstek vind je in de zuidelijke Amerikaanse staten. Europeanen en Aziaten brachten verschillende culinaire gebruiken mee. Vermengd met de recepten en tradities van Afrikaanse slaven en immigranten uit Zuid-Amerika leverde dat een smaakvolle fusion-keuken op. Ook thuis kun je genieten van fusiongerechten, bij voorkeur met een groot gezelschap aan lange tafels met rijk gevulde schalen in een warm aangeklede ruimte met witte vloerkleden en gezellige muziek. Welke gerechten uit de fusion-keuken kun je dan het beste serveren?

  • Pizza taco: een combinatie van Italiaanse pizza en ingrediënten uit de Mexicaanse keuken.
  • Jambalaya: een rijstgerecht met vlees en groenten en cajunkruiden. In dit gerecht worden de Spaanse, Afrikaanse en Franse keuken gecombineerd. Het is dan ook te vergelijken met de Spaanse paella.
  • Fried chicken (gefrituurde kip): in navolging van de bewoners van Afrikaanse oorsprong werd kip gefrituurd in plaats van gekookt of gebakken zoals bijvoorbeeld Europeanen deden.
  • Huevos rancheros. Bij dit gerecht worden eieren gepocheerd of eventueel gebakken en geserveerd op een tortilla met witte bonen in tomatensaus. Het is oorspronkelijk een ontbijtgerecht, maar wordt ook op andere momenten van de dag gegeten met ijsbergsla en zure room.
  • Sonoran hotdogs: om de worstjes in deze hotdog wordt spek gewikkeld. Met verschillende ingrediënten als tomaten, jalapeños, groene salsa, kidneybonen en mosterd wordt deze hotdog verder op smaak gebracht.
  • Koolsalade: als frisse tegenhanger voor gekruide, pittige en gefrituurde gerechten. Naast witte kool wordt door Duitse invloeden in salades ook rode kool gebruikt. Deze wordt op smaak gebracht met suiker en azijn.

rachele