Je keuken opleuken – vier tips

Zeker in de coronacrisis hebben veel mensen beter leren koken. De combinatie van thuiswerken en weinig ander vermaak heeft al in veel Nederlanders een kleine chef-kok naar boven gehaald. Als jij ook je culinaire repertoire verbeterd hebt, dan realiseer je jezelf misschien niet dat je keuken bij jouw talenten is achtergebleven. Er zijn een paar spullen die je voor je kookpaleisje kunt aanschaffen om makkelijker, sneller en nóg beter te kokkerellen. Doe hier wat tips op en stijg door naar de bovenste gastronomische plank!

1. Maak je keuken gezelliger met posters en fotolijsten

Als je steeds meer tijd achter het fornuis doorbrengt, is het een goed idee om de ruimte een beetje aan te kleden. Dat kan op veel verschillende manieren. Keukens bestaan vaak uit grote, lege oppervlakten. Om de ruimte knusser te maken kan je er posters en fotolijsten van de site https://dearsam.nl/ ophangen. In het aanbod daar vind je posters met ingrediënten, spreuken over koken en retro afbeeldingen van verpakkingen en keukenmachines. Of lijst de foto’s van je mooiste creaties in en raak elke middag opnieuw geïnspireerd door jouw eigen succesnummers.

2. Zorg voor matchende keukenkastjes

Bestaat je keuken uit een samenraapsel van oude kasten, tafels en meubeltjes? Als je de stijl strak trekt lijkt de ruimte veel meer een eenheid. Op alle meubels dezelfde keukendeurtjes installeren geeft je keuken een compleet nieuwe en uniforme uitstraling. Als dat duur of moeilijk is kan je ook alle bestaande kastdeuren in dezelfde kleur schilderen, of ze beplakken met voorzetjes. Zeg maar gedag tegen je afbladderende studentenhuiskeuken!

3. Investeer in je gereedschap

Het gereedschap van een kok is natuurlijk zijn keukengerei. Keukengerei van een goede kwaliteit en het juiste materiaal. Hand gesmede koksmessen die je vlijmscherp houdt met een wetsteen vliegen door elk ingrediënt heen. Superieure keukenmachines verwerken de hardste groenten en noten binnen seconden tot poeder. En een goede snijplank, een assortiment vergietjes, een thermometer, een set weegschalen en maatkannen en meer van dit soort hebbedingetjes zorgen dat je niet met veel moeite hoeft te improviseren als je weer eens een complex nieuw gerecht in elkaar probeert te draaien.

4. Koop een paar ingrediënten van de beste kwaliteit

Voor veel ingrediënten maakt het niet heel veel uit of je een goedkope of een dure versie neemt. Het verschil in de smaak is minimaal – je merkt je dure aankopen vooral in je portemonnee terug. Maar elke professionele chef kan je vertellen dat er een paar soorten voedingswaarden zijn waarbij het wel degelijk de moeite is om geld aan de beste kwaliteit uit te geven. Een paar voorbeelden:

  • Olijfolie (waaronder extra vergine voor salades en pasta’s)
  • Verse kruiden en specerijen (zeker paprikapoeder, nootmuskaat en kerriemengsels)
  • Parmezaanse kaas, cheddar en andere kazen (koop een stuk en niet het voor geraspte spul)
  • Knoflook (Chinese knoflook is vrij saai)
  • Rundvlees (Iers rundvlees is veel smaakvoller dan Hollands vlees)

rachele